Nuffnang

Monday, October 15, 2012

Rumahku, Syurgaku :)


 Assalammualaikum B2B dan Ex B2B sekalian alam maya.. 

Ngehh2.. kemaen lagi ayat. Selamat hari Isnin ye kawan2. Jangan Monday blues aje. Ikhlaskan hati bekerja kerana Allah. Aminn.. Okeyh, cha nak share progress wedding pun rasa nya tunggu semua dah complete la ea. Senang tgk final result. Hehehe. Now cha nak share perihal rumah. Alhamdulillah rumah yang cha duduk sekarang ni, akan digunakan untuk duduk bersama bakal-suami for coming 3 weeks sementara nak tunggu we all dapat beli rumah sendiri. Hikhik. Okeyh nebes dah ckp lagi 3 weeks. Actually rumah cha duduk ni kuarters kerajaan yang cha dah duduk lebih kurang setahun lebih. before ni cha duduk kuarters spital je. Tapi disebabkan cha rasa nak duduk alone without org len n pk nanti senang dah kawen even masa tu boipren pun tadak so cha decide amek je offer yg Bahagian Pengurusan Hartanah tu bagi. Dgr cerita sekarang susah dah nak dapat kuarters, syukur dulu amek. Hehehe

So dalam setahun lebih duduk situ, alhamdulillah ada sikit2 barang yg cha dah beli. Mcam dining table tu cha beli time 1st kenal kanda. Dia yg tlg agkt masa kat Ikea then bwk nek ke uma. Dining table tu yg buatkan cha melting sikit dgn sikap dia. HAHAHA.. sebab masa tu ktorg kawannn je. ngeeee.. Nak tunjuk gagah la tuh kan. Hikhik.. Then after bertunang hari tu, we all  dah bahagi2 kan siapa akan beli itu ini. Fair lah kan untuk tidak membebankan mana2 pihak. Alhamdulillah rezeki lebih sikit kami beli untuk melengkapkan semua keperluan. Dan sekarang rumah cha lengkap dengan segalanya. Alhamdulillah syukur, tak susah2 pk lepas kawen nanti. Okeyh ni gambaran rumah cha before masuk ari tu, tapi amek dari google n gambar nya sebijik pattern rumah cha.. heeeee..


Our sweet home...

Master Bedroom with attached wardrobe and toilet..

Bilik no 2 , 3, toilet dan stor..

Dapur!
Ruang fav adik2 cha dtg uma, boleh main order2 macam kat mamak..

Main hall
Dan setelah setahun lebih duduk, dan hasil dari perkongsian cha n kanda. Alhamdulillah semuanya lengkap sudah. Rumah cha sekarang.. 

Main Hall.. Abaikan kotak2 dan meja jepun tu. hahaha
 

Tiada LCD tv buat masa sekarang.. agagaga..  




My favorite dining table..

Master Bedroom.. Set bilik tidur ni kanda beli. 
Tunang dia ni reti golek2 aje.. bhahaha


Almari baju we all decide separate kan, sebabnya al maklum la baju perempuan kan.. 
mana muattt nak campur.. hahahaha.. This is future-husband wardrobe..


This is mine! aci tak? almari sampai ke atas woiiii.. 
Tapi tak sampai nak capai.. Cemana?? hahaha



Ehhh?? ni ghupa dalam bilik no 2.. 
Sementara ni jadi stor pusat utk wedding stuff. 
Later, insyaAllah akan jadi bilik tamu..


ni plak dapur kesayangan.. Tempat cha tunjuk skill masterchef.. Ececeh.. Alhamdulillah oven tu birthday present from ibu, cerek from ayah, rice cooker hasil derma iklas dari rumah ibu.. Ada slow cooker n blender angkut dari uma kanda ari tu hasil dari lucky draw kanda taun lepas dan 2 taun lps.. Hehehe berhabuk2 kotak tu, semangat kanda simpan.. Sweettt aje.. hikhik..


 Yang ni plakkkk?? peti sejuk kesayangan hamba. Sebabnya cha beli guna duit cha. Wakaka.. alala yg kanda beli pun kesayangan jugak okeh.. semualah kesayangan. Tapi ni syg lebih sebab ada fridge magnet gambar kitoranggg!! suka beno bukak peti ais sbb gmbar ni.. hahahaha.. 


Dan part last, tempat laundry. Yang ni kanda beli. Ive request for auto machine sbb bakal-isteri dia ni sgt pelupa. Pernah guna semi-auto tapi asik lupa tutup air je, dan kain terbiar smpai esok sbb lupa. Dan salah satu sebabnya cha ni kan part time student jgak, takut tak terkejar masa asek nk p tgk mesin. Aci tak alasan? hahaha


Okehhh setel.. Oh ya bilik no 3 tu plak kosong dan akan di jadikan bilik study kitorang. InsyaAllah. Syukur hal rumah dah selesai, cuma sekarang kitaorang sedang mencari2 rumah untuk dibeli plak. Doakan kami ye. Semoga murah rezki nak kawen ni. Morale untuk entry kali ni bukan lah nk menunjuk2 ye kawan2, tidak sama sekali, tapi cha tekankan bersiap sedia bfore kawen tu sanggaaatt perlu ye kawan2. Sebabnya takut nanti duit habis utk majlis, tapi kehidupan lepas kahwin tonggang langgang. Nauzubillah.Itu yg kita tak nak. Ayah cha selalu pesan bersederhana dan prepare apa2 yg patut utk kehidupan lepas kahwin. Alhamdulillah, i've done. Syukur atas bantuan bakal-suami yang sama2 cuba merealisasikan impian rumah kami. Even bukan rumah sendiri, tapi syukur sebab cukup serba serbi. Sekarang rumah sepah2 lagi tgk je gmbr kat hall kemaen kotak byk2, tunggu a week before cuti baru stat mengemas.ngeh3.. Perangai apakah ini chacha hoiii..

Wahhh setel dahhh. Serius lega. Kalau tanya orang yang dah setel hal rumah pun akan ckap menda yg sama. Semoga rumah ni akan jadi syurga buat kami. Dapat tempat berlindung dah cukup baik bukan? Syukur Alhamdulillah atas nikmat dan dipermudahkan urusan kami. Cha doakan hal dan urusan anda semua juga dipermudahkan ye. InsyaAllah. Jumpa next entry loveliesss!! eh lupa.. sila lah jemput ke teratak kami.. hikhikk

notacomel: dah dapat kad B2B Diyana. Thanks dear.. Kad santek. Maaf tak dpt attend sebab sama date kan.. But we pray for each other okeyh.. 


19 comments:

  1. a good preparation, sikit2 lama2 jadi bukit..review awak sama gak dgn diyana..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nisa~ aminnn nisa.. Syukur sgt dah selesai. Mmg kena buat sikit2.. Kalau tak mcm terbeban pula.. Aah review kami sama hari ni. What co-incidence.. Dah le tarikh kami kawen pun sama.. Sehati sejiwa betul. hikhik

      Delete
  2. Alahai Cha, bestnya dah siap ada rumah. :)
    Barang2 pun dah complete. Syabas betehhh!! hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah nana... best dah siap keperluan rumah ni.. Lega... *lepas nafas.. hikhik..

      mere beti heeeiiii.... *penangan hindustan ni.. hahaha

      Delete
  3. kad chaa pun kta dh dapat... (^_^)

    saya pun duk kuarters BS saya lpas kawen nnti...
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dee~ yeaaayy dah sampai jugak.. cuma cha tak bagi guestnote kat awak la.. nanti kita hantar sekali dgn wedding pressie hokeh...

      wah sesame dok kuarters ea kita.. Sama lagi..
      Seppp3... hikhik

      Delete
    2. kan~ kita ni byk sama... mmg ada jdoh (^_^) hehe

      orait~ ti chaa dah bg, kta reply pulak.. hehe

      Delete
  4. bestnya.. hehe, rumah sewa saya ni basic things je ada.. sebb kalau kami akan PJJ.. so mmg tk prepare ape pun bab2 rumah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... oh tak pe dear.. sikit2 lama2 jadi bukit kan.. mula2 cha pn basic thing je yunk...

      oh PJJ ye.. Tak pe kumpul barang2, nanti dah duduk sesama boleh terus letak rumah sendiri kan kan.. heeeee

      Delete
    2. lmbat lagi kot. T___T. kena tggu g sarawak dulu la nampaknya.. sebab sarawak pindah semenanjung cam mustahil je..

      Delete
    3. oh yeke... byk2 doa ye sayang.. tiada yg mustahil.. InsyaAllah, kami doakan utk awak moga cepat2 dapat pindah... aminn..

      Delete
  5. alahmdulilah dh stanby rumah sendiri

    ReplyDelete
  6. lengkap dh rumah cha..tgu bwk suami lak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe lengkap sudah. alhamdulillah..
      tunggu suami melengkapi hidup ku lagik.. ececehhh.. hikhik

      *muntah hijau

      Delete
  7. Replies
    1. hehehe umah cha di putrajaya mydear...

      Delete
  8. bagusss!!ni yang penting sekali..jangan jadi mcm aku, lepas kawen baru nak terkocoh2 beli itu ini..hahahaha..lgpun time tu ktorg xde rumah..sekarang baru ade..xsabo nak datang rumah ko ni wei.. XD

    ReplyDelete
  9. hahaha dah mcm makcik2 cara ko ni cakap weh.. hikhik..

    ala permulaan hidup, mesti la mcm tu ros.. susah2 dulu kan baru bersenang2 kemudian...

    meh le datanggggggggggg!! dari ari tu aku ajak dtg.. chett..

    ReplyDelete

“ Ya Allah, sesungguhnya hati kami ini bersatu dengan kasih sayangMu, bertemu di atas ketaatan kepadaMu, bersatu di jalan dakwahMu dan berjanji menegakkan AgamaMu... Maha Suci Engkau, perteguhkanlah tali ikatan antara kami ini, limpahkanlah kasih sayang di dalam hati kami ini. Engkau tunjukkanlah kami jalan hidayahMu, sesungguhnya padaMu kami berserah dan tempat kami memohon pertolongan “