Nuffnang

Monday, September 24, 2012

Kasut Nikah.. Patut beli ke tak??

 

Assalammualaikum semorang....

Harap2 tiada yg Monday Blues hari ni. Hehehe.. Cha busy sikit hari ni sebabnya pagi tadi teman future Mother-In-Law ada appointment kat spital cha. (sejak bila cha ada hospital) ngeh3. Actually mak ada appointment kat klinik oftal tempat cha kerja. Heee.. So teman la jap dengan kanda. Kira date sekali dengan kanda bersama mak. hehehehe.. Okeh berbalik pada tajuk. Cha sekarang ni confius sebenarnya. 

Cemana nak memulakan cerita ea. Okeh cha ari tu nak beli kasut nikah dgn kanda. Tetiba kanda cakap kenapa tak pakai je kasut hantaran time tunang hari tu. Dah la beli memahal tapi tanak pakai.. (Y____Y) Which is colour mcm kulit jugak n masuk jugak kot dgn baju nikah we all which is soft gold. Kasut hantaran cha mcm ni...




Then cha cakap kasut tu mcm formal utk p ofis je. Then bila dah p kuar survey2 cha tgk range harga kasut lebih kurang RM70-RM100 utk sepasang. Oh mennn! mahalnyaaaaaa...melayang lagi duit. By then kuar dgn ibu plak ckp nak beli kasut nikah, situasi yg sama mcm dgn kanda. Agagaga.. Lagi plak, cha ni nikah kat rumah je memang tak pakai kasut la kan, cuma mungkin nak p outdoor tu sekejap je.. then balik. Tu yg kanda queries kalau beli mahal2 nanti lepas tu pakai tak..? Kalau pakai, so belilah, dia tak kesah. Tapi kalau beli sekali je pakai, membazir je. Woootttt2.. tergamam daku.. ngeh3.. Kasut yg cha tgk tu heels 3 inci kot. Then cha jawab balik, alaaaaaaa kasut tu nanti boleh sewakan kat orang len.. *tunang dia ni kuat menjawab... hahaha

Kalau korang cemana?? korang akan beli tak?Ada option mcm ni:

1) dah ada kasut hantaran mcm kat atas tu, jadi pakai je apa yang ada (bak kata kanda n ibu)
2) Kalau jumpa 1 kasut yg cantik tapi rege dalam RM35 je..
3) Takpayah pakai kasut time outdoor.. Rare tu.. bhahahahaha....
  
Give me solution please. Byk perkara lagi nak fikir ni. Ngeeee... bye lovelies!.

26 comments:

  1. cantek jer kasut ni...
    pakai jer...jimat pun jimat..kng byk lagi nk guna duit...
    hahha..b2b bakal menjelma ahad ni...guna kasut yg sama tuk nikah dan sanding...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee guna je ea.. mmg jimat pun sebenarnya.. sob3..
      wah waaaaaa.. bape detik lagi ni syang.. kita pulak yg nebes!!! hahahaha..

      cha tak ley pakai kasut nikah dgn sanding sekali..
      warna len2.. if sekali, mmg dah lama grab.. hehehe

      Delete
  2. yup.. sokong.. pakai kasut yang atas ni.. cantik.. tapi kalau kasut yang nak dibeli tu rm35 je.. boleh beli kot.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hheeeeee.. ekceli nak p balik kedai tu sabtu ni.. if kasut tu ada lagi, cha grab je senyap2... *sila jangan repot tunang cha ea.. hahaha...

      kasut tu tinggi.. cantik n time tu less 50%..
      RM69.90 belum less... tu yg rasa nak beli..
      pas kawen rasa nak jual balik if tak pakai.. hahaha..

      Delete
  3. cha.....kasut tu pun cik mah suka...yg warna hitam...nk beli tp saiz xde....huhuhu...cntik.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeee santekkk kan... alalala selalu mcm tu.. tak de size.. ngeh2.. carik n survey lagi syg.. ada masa lagi ni kan....

      Delete
    2. tu la..sedih kot..mmg excited nk beli.last2 xde saiz...smpai sekrng xjumpa lg kasut idaman....huhuhu

      Delete
    3. cik mah tak try tgk on9? ada yg santek jugak.. ari tu cha tengok ada yg custom made.. tapi mahal kot..
      cuma tak suggest beli on9 ni takut tak muat.. cha pernah mengalaminya.. hehehehe

      cik mah duduk mana? if nak cari option byk kasut2 mcm ni, kat Mines ada byk kedai kasut yg tak de jenama.. tapi design boleh tahan jugak la.. cuba cik mah try carik ea..

      Delete
  4. Cha, Nana rasa kalau untuk pakai sekali je better pakai kasut hantaran pun dah ok. Tak payah membazir. Kalau Cha jenis org yang selalu pakai heels pegi keje and jalan2 pun pakai heels, so, go on klu rasa tak bebankan Cha. hihi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeeeeee... harap2 iman ni kuat tak beli kasut lain la nana.. sebab cha ni hantu kasut.. betul cakap tunang tu jgn membazir even singgit.. cha ni mmg p keje pakai heels, g jalan pun pakai heels. tapi syg kasut yg nak beli tu glitter gold. segan den mahu pakai jenjalan..

      lagi plak tunang cha tak bagi pakai heels bila kawen..
      bahaya katanya utk sistem dalam badan..

      tak payah beli lah kannnnnnnnnnnnnnnnn...
      sila hasut jangan beliiiii... hehehe

      Delete
  5. lelaki memang akan ckp cmtu..tp kalau sy memang ikut ckp tunang..sbb tu tira guna kain yang hantaran tunang ritu untuk pakai nikah..jgn ada pembaziran..ngee....~

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. start tunang hari tu, byk perkara dah ikut cakap tunang. Mungkin nak biasakan diri dengar cakap suami nanti kan... hahahaha

      isteri mithali.. aminnnnn...

      Delete
  6. saila rasa pakai kasut yg dlm picha tu pun ok..xperlu beli.. :) kecuali kalau awk akan pkai utk byk lagi event lain berbaloi la beli kasut lain :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke saila? cha ni mmg pakai heels kemana2.. tapi rasanya kasut yg nak dibeli tu glitter2 juga. jadi mesti rasa segan nak pakai p jalan2.. Tunang dah ckp tak payah beli, jadinya mcm tak payah jela kan.. Pakai kasut utk outdoor aje.. huuuuuuu

      Delete
  7. kalau cha mmg slalu pki kasut tinggi mcmtu, bole je beli. kalo x gune sgt xperlu. lain la kalau butik xbg kasut.

    p/s: byk betul 'kalau' saya ni. heeeeee.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nn~ hahahaha byk nye kalau awak tu sayang.. hikhik.. cha mmg pakai heels kemana2, tapi sekarang dah kurang kan sbb tunang tak bagi, katanya boleh mnyebabkan sukar mengandung. ye ke tak tah.. hehehe

      dear, baju nikah cha buat sendiri, tu yg butik tak bagi pinjam kasut tu.. so pakai kasut hantaran je la kan.. jimat jimat...

      Delete
  8. haha better pakai kasut hantaran je..alah sekejap je pun kan..hee..jimat uwangg lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fana~ heeeeee.. tu laaaa.. kejap je pun kan.. kasut hantaran tu pun baru pakai sekali hari tu, sebab nak simpan pakai time nikah..

      kena pakai kasut hantaran untuk hargai pemberian tunang kan... jimat lagi.. ngeh3

      Delete
  9. kalaw jumpe yg murah+cantek+boLeh pkai later, then rase nye perLu kot!

    Last week ms E! Sya xter-pk psL kasot.after settLed, time nk g photoshoot br tringat.so pkai jek kasot g office.skaLi akak office En Tunang tegor kate "Sya, pkai kasot akak La..br cantek dalam gamba"

    kebetuLan kasot akak tu mmg bLing2 pon.huhu. tp sya reject.sbb maLu.bg aLasan kasot akak 2tinggi nanti sakit kaki.huhu

    so, rs nye perLu kot beLi kasot br.unLess kLw ade kasot Lme yg havoc. hoho. cam kes sya kasot/wedges sume nye brand Bata. Sbb murah and selesa!phm2 je La design Bata cmne..huhu

    saje share "essay" kt cni.hehe =)

    sya-orked.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhhhhh perlu beli ke.. hehehe.. rasanya kasut yg cha tgk hari tu hanya org yg berani je ley pakai p jenjalan dear.. sebabnya sgt2 glitter.. kanda pun cakap hari tu if beli dia nak cha pakai jugak.. hahaha..

      kasut cha ada je yg heels dalam kotak tu baru berapa kali pakai, tapi tula semua jenis yg bertali2, bukan bertutup.. rasanya perlu ke kasut nikah tu bertutup ea? hehehehe..

      essay awak saya suka baca.. teruskan menulis! hehehe

      Delete
    2. xter-pk puLak psL kene pkai kasot ttp ker x. kene ker?? xperLu kot.janji bLing2, gLitter mcm artist, OK la tu! hehehe

      tp biLe check bLk mmbr2, sume nye kst tutp time nikah.

      eh!confused. Cha La ni wat org confused.hahahaha (saLahkan cha Lak =p)

      So, finaL verdict??beLi ker xbeLi kst nikah br??update pls..hehehe

      Delete
  10. makcik, pakai je lah kasut tu..xpayah beli..nanti kang xpakai plak..hahahaha..aku beli kasut banyak2 pun bukan pakai..kalo aku pakai heels kang laki aku nmpak rendang plak..kekekekeke.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha baeklah makcik!! aku pakai kasut hantaran aje.. aku berharap kasut yg aku tgk ari tu ada org beli or da abes size.. hehehe...

      alalalala laki ko lebey kurang dgn laki aku jugak kot.. aku pakai heels sure dia nmpak kecit aje.. hehehe... so belajar pakai ballerina je skrg.. dah ada anak lagi sonang.. eh?? anakkkk?? hahahaha

      Delete
    2. anak??ngeh3...amboi koooo..

      ko pakai heels pun kecik jugaklah wei..ko mane de pernah besar..kihkihkih. lariiiiiiiiiiii~~ XD

      Delete
    3. hahahaha plan la.. karang dah ada anak tak koser nak pakai heels tinggi..

      oiiiiitttt.. apehal aku tak pernah tinggi, igt tak kat uitm aku pernah jugak tinggi sikit dari kau.. hahaha.. *entahbila... ngeh3.. sepuk karang! tau la.. hahaha

      Delete
  11. Kasut saudari telah dipilih menjadi feature di FB Saya Sangat Obses Handbag dan Kasut. Check it out!

    ReplyDelete

“ Ya Allah, sesungguhnya hati kami ini bersatu dengan kasih sayangMu, bertemu di atas ketaatan kepadaMu, bersatu di jalan dakwahMu dan berjanji menegakkan AgamaMu... Maha Suci Engkau, perteguhkanlah tali ikatan antara kami ini, limpahkanlah kasih sayang di dalam hati kami ini. Engkau tunjukkanlah kami jalan hidayahMu, sesungguhnya padaMu kami berserah dan tempat kami memohon pertolongan “