Nuffnang

Wednesday, September 26, 2012

Review: Table Centerpiece

Assalammualaikum B2B dan Ex B2B sekalian...

Kemaen malas cha nak update lately ni. Hehehe.. Semalam busy sikit dengan validasi subjek n tutor dgn lecturer. Maklum lah PJJ Student go thru on9 je dgn lecturer kan. Heeee.. Sebenarnya ari ni tade mood, sebabnya time nk p keje pagi tadi realise yg sebelah earring cha hilang. Tak sempat nak carik atas bedsheet sebab dah lambat. Sedih2 sebab earring tu cha baru beli 3 hari. Cakap kat kanda, sedih earring hilang n dia suruh carik balik nanti. Kalau tak jumpa cemana? anggap la tiada rezki dan kena la p beli lagi sepasang kan. Duit lagi. setakat 3 pasang soplo hengget tu tak kesah, tapi earring emas mana dapat. Huhuhu.. Doakan balik nanti cha jumpa la ea. 

Okeh la, letak blakang cter earring n sekarang cha share tentang Centerpiece. Actually cha malas nak buat centerpiece ni, sebabnya hari tu igtkan meja kat khemah cha jenis meja 4 segi yg panjang tu kan, sekali ayah ckp tanak, dia nak guna meja bulat. So utk tak nak nmpk kosong je meja tu, hari cha terpk nak DIY centerpiece. Cha nak buat sesimple yang boleh. Barang2 pun amek yang mana hado je kat rumah n rumah bakal-mak-mertua. hehehe.. 

Barang2 yang diperlukan,

 
1) Botol jar kaca @ tin @ pasu kenit
2) polisterin
3) Lidi
4) Dolly Paper
5) Tag atau sticker
6) Ribbon
7) Cellotape , Double side tape

Mari start berDIY. hehehehe.. Botol jar tu adalah ihsan dari rumah bakal-mak-mertua sebenarnya. Kanda jenis suka kumpul2 if p mana2 uma org kawen kan, jadinya cha dapat la dalam 17 biji. So i need another 13 kot. Sbb cha mungkin buat dalam 30 Meja. Tak termasuk meja VIP.


 First thing korang design dulu sticker atau artwork kot yg bulat tu ikut size dolly paper yang korang beli. Mcm cha nye dolly paper size 5.5" kalau tak silap. Cha n kanda design ari tu guna AI kat rumah kanda. Berpinar juga mata ni. Tapi alhamdulillah dapat la design simple dan memuaskan hati. Cha nak letak date tapi kanda tanak sebb dia nak guna letak rumah dia pulak nanti. Cha ckp letak la dua2 date, degil kanda ni tanak jugak. hahaha.. Print je atas kertas A4 biasa or nak senang print atas kertas sticker. Cha gne A4 biasa je, Macam ni.. hehehehe

 

After that, korang lekat la sticker tu atas kertas dolly tadi n lekatkan...


After that, potong sikit polisterin letak dalam jar, n cha penuh kan jar tu dgn plastic lebihan pen yang diberi oleh Bakal-Mak-Mertua cha. Dia kecik2 je, buatkan jar tu berat. Macam ni.. 

 

Hahaha. Jimat kan?  ngeeeee..Anda semua boleh gantikan dgn anything dengan apa2 yg boleh mcm polisterin yg hancur2 mcm dalam bantal tu ke or else..  After that cover up the jar dgn dolly n ikat guna getah n ribenkan tepi getah tu dgn riben lah. 

 
 Yang ni cha pending lagi sebabnya nak beli riben kale grey. Hehehe. Then cucukkan dolly yg dah dilekat dgn lidi tadi tu kat tengah2 polisterin tu.. N tadaaaaaa! dah siapp...


Actually dibahagian bawah tu cha nak letak bunga carnation DIY mcm engagement hari tu, guna tissue paper. Tapi ianya memerlukan kesabaran yg tinggi sebab 1 centerpiece ada dalam 4 kuntum sila darabkan dgn 30. Jadinya mcm tak sempat nak buat, assignment pun dah banyak, jadi sesimple ni je la cha buat ea. Hahahaha... Oh ya, sticker tu lekat cha lekat depan belakang untuk lagi cantik. Okeh la kot kan.. or any idea lagi untuk bagi nampak comel dan sweet dan tak memerlukan byk masa?? hahahaha... Bubye sumorang!

44 comments:

  1. menarik2..recycle je semua barang..sangat menjimatkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanisah~ hahaha betul2.. recycle je semua.. bakal-suami amek finance jadi tempias ke bakal-isteri.. jimattttt2.. hahaha

      Delete
  2. comel2...
    agak2 klu pg kenduri chaa.. nak cilok trus masuk beg chaa punya centerpiece tu... lalala~

    ReplyDelete
    Replies
    1. deeeeee! hahahaha kelakar aje.. mcm tu cha kena buat censor time nak kuar khemah la mcm tu boleh? hehehehe.. *kidding!

      alalala kalau nak dee kena jerit kat cha mintak satu boleh? hehehe.. (mana boleh attend reception each other kan) (Y____Y)

      Delete
    2. xnak lah minx satu... dia kena pairing.. mintak DUA...
      hehe
      belah lelaki kat mane eh majlis?

      Delete
    3. hahaha alalala comelnyaaaa.. okeh amek la dua..
      belah laki buat kat kajang.. 18 Nov.. Dee plak?

      Delete
    4. eh.. i thought 17 nov... alaaa~
      same tarikh pulak... dekat Klang....

      Delete
    5. alahhhhhhhhh still tak dapat attend jugakkkk majlis bertandang kita ea.. sob3... kita jmpa time honeymoon la dear.. hahahaha..

      Delete
    6. honeymoon pun xjumpa jugak...
      chaa jauh nun di utara... saya plak ke Borneo...
      hahaha

      Delete
    7. hehehehe alalala.. ye la kan syg.. until we meet to one of b2b wedding la kot.. nanti kita set date la ea... wahhh p borneooooooo! cha pun nak p later, nanti boleh minta recommendation dari dee oookeyhhh.. hikhikhik

      Delete
  3. Replies
    1. heeeee.. maceyh saila.. Tema pun pink vintage.. Harus sweet2 aje.. hehehe

      Delete
  4. sweet n simple je ;)
    like sgt! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeee thanks dear... Buatlah untuk wedding nanti, mesti awak lagi kretip.. review tau.. heeeee...

      Delete
  5. Cha!!!!!

    Centerpiece kita sama. :)
    Cuma Nana belum review. hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nana!!! yeke?? hehehe yeayyy.. sep3... hahaha
      barulah b2b bersatu.. sama2 kan... hikhik..
      pas wedding men tukar2 centerpiece la cm ni.. hikhik..
      nana nanti review tau! mesti lagi sweet n comell...
      cha ni pemalas, ni je la hasilnya.. hahahaha

      Delete
    2. Ekh mana ada. Nana lagi lah cincai. Alahaiii... Ntah buat2 ni takut tak letak je time wedding nanti. Sebab centerpiece ni banyak bantahan dari family.

      Biasa lah org tua kan... Dorng mana tau center2piece ni. HIHI.

      Delete
    3. hahaha alalala cincai nana tu meh tgk.. suwitt punya... tau tak pe, ni pun cha tak bgth pun kat dorang.. buat je dulu.. n suruh adik letak senyap2 je nanti. If bantah juga, alamatnya guna time bertandang je la.. huuuuuu..

      nana pun merasai mcm cha ea.. orang2 yang berusia ni kadang2 tak faham apa yang kita nak buat.. hehehehe..

      Delete
  6. cantiknyaa.. cha, yang merah putih dalam jar tu beads ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks zila.. Heeeee.. dia mcm beads tapi sebenarnya bukan beads. Bakal-Mak-mertua cha keje kat kilang pen. Merah putih tu adalah lebihan pen yg dipotong ujung tu, kira bole dijadikan hiasan utk dalam apa2 balang.. kalau guna beads mak oii byk tu nak guna dear.. hahahaha.. Bole juga ganti dgn batu2 kecik or else shredder paper pun boleh....

      Delete
    2. oh yeke...
      boleh laa minx sikit nak buat decoration rumah... boleh??
      hehehe ;p

      Delete
    3. hahahaha boleh2.. nak ke?? if ada lagi nanti cha bagi ea.. Cha abes kan buat jar tu dulu.. Kelmarin mak mertua nak bagi lagi tapi cha refuse sbb kat rumah ada 2 bag lagi.. hahaha...
      if mak bawak balik n bagi lagi cha bagi kat b2b yg nak ea... tapi bukan merah putih je.. sebabkan pen kan kaler merah, hitam n biru... jadi ianya akan bercampur, merah putih, biru putih n hitam putih.. wahhhh waaaa.. dah mcm explain ape plak ni.. hikhik

      Delete
    4. yeay~
      lg byk kaler cm lg best je... hehe
      bru laa kalerful

      Delete
    5. heeeeee.. oo0o0o0keyhhh... InsyaAllah if ada nanti cha bagi kat deeee tau..

      kena rajin2 kemas rumah pulak nanti ea.. hikhik

      Delete
    6. itu lah... b'kobar2...
      padahal, hal rumah xsettle2 pun lg.. sob2

      Delete
    7. pelan2 kayuh dear.. cha ni pun terkapai2 urus hal rumah.. Alhamdulillah semua dah setel dah.. heeee

      Delete
    8. insya-Allah...
      tgh usaha (^_^)

      Delete
  7. pehhh kretippp jugak member aku sorang ni..tau dulu aku soh ko buatkan untuk wedding aku je..kekekekeke..

    lambatnye bulan 11..eh eh ??kihkihkih.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. kretip tak tjk selama ni.. sbb tahu kau nak suruh aku buatkan.. agagagaga.. gila kejam.. nanti aku buatkan la utk rumah baru kau tu satu... tak pun pas wedding aku kau rembat satu masuk handbag, extra doorgift dari aku.. kalau rela tahan sebut je nama aku.. eh2.. hahahaha

      lambat??? 45 hari lagi weyh.. boleh aku tambah lagi 1 kat depan angka tu tak.. nebessss dah ada ni... hahaha

      Delete
  8. mana nak beli kertas putih kerawang tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kertas putih kerawang tu atau dipanggil dolly paper.. boleh beli di kedai barang2 buat kek.. lagi murah..

      hari tu cha try tgk kat supermarket, 1 pack=200pcs=RM10..

      cha dah biasa p kedai bakeri utk cari bahan2 buat kek ari tu trjumpa, 1 pack=250pcs=RM3.80 aje dear...

      Jimatttt.... :)

      Delete
  9. Replies
    1. shizan~ alalalala omeynyaaa.. hehehe.. thanks syg..

      Delete
  10. Yeah...cntik2...cik mah suka....comel la sngt.....kreatif....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe cha pon suka la cik mah.. mudah dan comel..

      Delete
  11. cute la.. kreatif kamu.. =)
    btw salam kenal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai fara!! salam kenal juga...
      kamu pun bole jadi kreatif jugak dear... yeay!

      Delete
  12. cantek nye!!

    cha!! nak softcopy design sticker boLeh? eh! ker kene baya?? hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee boleh dear.. tapi kena amek kat lappy kanda. sebabnya ari tu buat kat lappy dia..

      alalalala bayar pulakk.. freeee aje syg.. hehehe..
      sticker ni dalam format Adobe Illustrator tau syg..

      Delete
  13. softcopynye sama mcm exb2b yg bernama kina (bru perasan)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nn~ aah dearrrr.. kak kina yg bagi ari tu.. Cha suka bracket dia. tu yg mintak kat dia.. Share2 guna.. hikhik

      Delete

“ Ya Allah, sesungguhnya hati kami ini bersatu dengan kasih sayangMu, bertemu di atas ketaatan kepadaMu, bersatu di jalan dakwahMu dan berjanji menegakkan AgamaMu... Maha Suci Engkau, perteguhkanlah tali ikatan antara kami ini, limpahkanlah kasih sayang di dalam hati kami ini. Engkau tunjukkanlah kami jalan hidayahMu, sesungguhnya padaMu kami berserah dan tempat kami memohon pertolongan “